3 май

Източник: Getty Images/Guliver Photos

На 3 май 1959 г. са обявени първите награди "Грами" в историята на музиката. Наричани още "Грамофончетата", престижните отличия се присъждат от Националната академия за звукозапис (National Academy of Recording Arts and Sciences - NARAS) на САЩ за изключителни постижения в музикалната индустрия.

Първата церемония по връчване на наградите "Грами" е проведена на 4 май 1959 г., като отличава изпълнителите за постиженията им през предходната 1958 г. След церемонията през 2011 NARAS преразглежда категориите за 2012 г. и ги намалява от 109 до 78. Крайната дата, за да се кандидатства за "Грами", е 1 октомври на текущата година. Това е причината много изпълнители да бързат да издадат албумите си преди тази дата, за да могат да имат възможност да участват.

Четирите най-престижни награди са в обща категория, която не зависи от конкретния музикален жанр. Те се присъждат за Албум на годината, Запис на годината, Песен на годината и Най-добър нов изпълнител.

В международен план през 1993 г. 3 май е обявен от ООН за Световен ден на свободата на печата. Целта е да се отбележи колко важна е темата за развитието на демократичните държави. Независимостта на информационните организации се възприема за същност на свободата на печата и основен фактор за прваилното функциониране на медиите.

 

 

С "късмет" по "малка нужда"
Млад китаец успя да открие древна фигурка от династията Сун, по време на своето "облекчаване" на...
Европейският банков съюз все още не е готов
"Европейският банков съюз все още не е готов. Първият му стълб е Единният надзорен механизъм,...
4 май
София
В момента
Разкъсана облачност
10°C
Днес
Гръмотевична буря
Min: 9°C
Max: 20°C
Утре
Облачно
Min: 8°C
Max: 12°C

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате
56.8%
9.6%
33.6%
гласувай
5 май
5 май е една от най-зловещите дати в българската и световната история, защото през 1876 г. на този ден в Батак е финалът на едно огромно зверство....