5 декември

3 декември

През 1586 г. в Англия са пренесени от Колумбия картофите като земеделска култура. Те произлизат от Южна Америка, вероятно някъде в днешните Перу, Боливия и Чили. Съставляват важна част от културата на Андите и фермерите отглеждат много разновидности, притежаващи голямо разнообразие на цветове и форми. В Южна Америка се срещат над 200 диворастящи вида.

Картофите се разпространяват в останалата част на света след контакта на европейците с Америка. Към 17 век картофът здраво се установява като основна храна на бедните в Европа, карайки по-богатите да го презират, въпреки че това постепенно се променя, когато Антоан-Огюстин Парментие убеждава крал Луи XVI в ценността на културата, с която е бил хранен в Прусия като затворник по време на Седемгодишната война.

Днес картофи растат широко във Великобритания, Германия, Чехия, Полша, Русия и други северни или източноевропейски държави, благодарение на способността си да растат в студени, влажни климати.

Картофите участват в много национални ястия в тези райони. Тъй като картофът расте толкова добре в Северна Европа, той може да е допринесъл за бързото увеличаване на населението ѝ през 19 век, но не и в други векове.

В Русия картофите отначало били посрещнати със съмнение — хората ги наричали "дяволски ябълки", заради фолклора около нещата, които растат под земята или се свързват с мръсотия.

Световна подкрепа за европейско бъдеще на Украйна
Високопоставени дипломати от цял свят посетиха Украйна, за да се срещнат с лидерите на опозицията....
Успокояват шофьорите за газовите уредби
Отлага се задължителната смяна на талоните на колите със стари газови уредби. От Автомобилна...
5 декември
София
В момента
Облачно
-1°C
Днес
Облачно
Min: -5°C
Max: 6°C
Утре
Разкъсана облачност
Min: -5°C
Max: 7°C
5 декември
На тази дата през 1933 г. в САЩ официално е отменен сухият режим. Той е въведен с 18-та поравка Конституцията, ратифицирана на 16 януари 1920 г. С...