3 април

Източник: БГНЕС

На 3 април 1879 г. Учредителното събрание във Велико Търново избира София за столица на Княжество България. Предложението е на Марин Дринов. Мотивите му са, че градът носи хилядолетна история, отдалечен е от турската граница и е средищно разположен в българските земи според тогавашните разбирания.

По това време София е малко градче с 11 694 души население. От тях 6560 са българи, 3538 евреи, 839 турци и 737 цигани, сочат тогавашните данни на общината. Година преди това хората в София са двойно повече, но по време на руско-турската освободителна война половината са избити.

Избирането на градчето с кални улици и скърцащи каруци за столица на новоосвободеното княжество буквално го съживява. Населението бързо се увеличава, най-вече заради засиления мигрантски поток от вътрешността на страната. Превръщането му в държавен, икономически, административен, културен и научен център концентрира в него капитали. Промишлеността се настанява трайно, започва изграждането на предприятия – в началото малки фабрики и работилници, които с времето се разрастват.

20 години по-късно на р. Искър над Панчарево вече има водноелектрическа централа, която осигурява захранването с електроенергия за града. През 1893 г. тръгва влак от София за Перник, а след това и до Пловдив и Варна.

Днес София е 15-ият по големина град в Европейския съюз. По данните от последното преброяване – през 2011 г. – населението й е близо 1,3 млн. души. Столицата е основният административен, индустриален, транспортен, културен и университетски център на България. Тук е съсредоточена 1/6 от промишленото производство.

София носи името на света София, майка на трите свети мъченици – Вяра, Надежда и Любов. 17 септември, когато се почита паметта им, се честа като празник на столицата.

На 3 април 1932 г. в СССР е направена първата трансплантация на бъбрек.

През 1976 г. във Франция за първи път връчват наградите "Сезар" за постижения в киното.

През 1990 г. пък Българската комунистическа партия е преименувана на Българска социалистическа партия.

На 3 април 2011 г. Православната църква обяви за светци мъчениците от Баташкото клане.

Русе посрещна новия си митрополит Наум
Днес Русенската епархия посрещна новоизбрания митрополит Наум. Той пристигна в град Бяла, който е...
Липсата на задължителна матура по математика ощетява младите
40% от 12-класниците едва успяват да решат най-лесните задачи по математика. Резултатите са от...
В момента:
04:00
Пътуване със CNN
05:00
Виното на Новия свят
06:00
Най-големите удари на мафията
6 април
София
В момента
Облачно
19°C
Днес
Краткотраен дъжд
Min: 6°C
Max: 13°C
Утре
Разкъсана облачност
Min: 6°C
Max: 14°C
6 април
На 6 април 1896 г. oфициално са открити първите съвременни летни олимпийски игри. Лятната олимпиада се провежда в Атина, Гърция, от 6 до 15 април...