31 октомври

29 октомври

На 29 октомври 1914 г. България губи Пейо Яворов. Драмата на поета не може да се опише с няколко думи, а и той достатъчно добре я описва в любовната си лирика.

Агонията му започва година по-рано, когато Лора се самоубива. Минути по-късно той се прострелва в слепоочието, но не успява да я последва. Ослепява и преживява може би най-мъчителната година в живота си – съдебния процес срещу него и хорските обвинения, че е убил жената, която толкова обича. На днешния ден преди 99 години той решава да сложи край, но този път наистина. Яворов взима голяма доза отрова и след това се застрелва.

На 29 октомври 1912 г. България влиза в световната история с първата самолетна бомбардировка със стратегическа цел в историята. Самолетът е "Албатрос F-3", немско производство. Пилотът е поручик Радул Миков, наблюдатели и бомбардир е Продан Таракчиев. Целта е Одрин.

Полетът започва точно в 9:30 ч. от летището в Свиленград (тогава Мустафа паша). На самолета са натоварени две бомби, сложени в кошове, прикрепени от двете страни на самолета, и привързани по абсолютно импровизиран начин.

Според рапорта от онзи час времето е "великолепно, слънчево".

Радул Миков и Продан Таракчиев правят разузнавателен обход над Одрин на 500 м височина, за да открият къде са дислоцирани турските части. Установяват, че се намират в друго населено място и е преценено, че бомбардировка на гарата на Одрин, която се намира в близкото село Караагач, ще нанесе най-големи поражения на врага.

Таракчиев пуска бомбите и самолетът се отправя обратно. Успява да кацне в Свиленград с четири пробойни и невредим екипаж. Полетът продължава точно час и 20 минути и по същество слага началото на един нов вид войска. Днес герои, Радул Миков и Продан Таракчиев със сигурност не са подозирали, че отварят нова глава в историята и военното дело.

На днешния ден през 1923 г. е създадена Република Турция, а за президент е избран героят от Първата световна война Мустафа Кемал Ататюрк. Наричан Баща на нацията, за 15-те години, през които ръководи Турция, той успява да превърне остатъците от архаичната Османска империя в светска държава.

Съдбата на Берлускони ясна през ноември
Италианският Сенат ще проведе открито гласуване за изключването на Силвио Берлускони. Вотът е...
Банкомат обменя дигитална валута
Първият в света банкомат за обмен на дигитална валута започна да работи до входа на кафене в...
В момента:
Новини
12:00
Новини
12:10
Най-удивителните фотографии на National Geographic
31 октомври
София
В момента
Разкъсана облачност
10°C
Днес
Разкъсана облачност
Min: 8°C
Max: 19°C
Утре
Разкъсана облачност
Min: 7°C
Max: 17°C
31 октомври
Тази нощ светът отбелязва Хелоуин. Маскарадът се провежда всяка година на 31 октомври, най-вече в англоговорящите страни Великобритания, Ирландия,...