29 септември

28 септември

На 28 септември 1928 г. шотландският биолог и фармаколог Александър Флеминг променя медицината. И както обикновено се случва с гениалните открития, това става съвсем случайно.

Лабораторията му се намира в мазето на болница "Св. Мария" в Лондон. Мястото е пълно с посевки на какви ли не бактерии. На пръв поглед нищо необичайно. Една от паничките със стафилококови култури обаче привлича вниманието. В нея има мухъл, но не това е важното. Около самия мухъл има "ореол", чист от бактерии.

Флеминг бързо заключава, че мухълът отделя субстанция, която не просто потиска развитието на бактериите, но и разтваря клетките им. Биологът прави посявка и установява, че е открил пеницилиновия мухъл.

В началото Флеминг решава, че пеницилинът може да служи като дезинфектант. После обаче установява, че той оцелява достатъчно дълго в човешкия организъм, за да убие патогенни бактерии. Така на бял свят се появява първият антибиотик.

На днешния ден през 551 г. пр. Хр. е роден китайският философ Конфуций. Учението му се основава на схващането, държавата е като едно голямо семейство, а владетелят е бащата. Поданиците пък са свързани така здраво, както и представителите на една фамилия. Самата държава е изградена на основата на взаимното уважение, зачитане, предаността, доверието и отговорността един към друг. Нормите на авторитета пък са нормите на самата държава.

28 септември е Международният ден на правото да знам. Учреден е през 2003 г. по инициатива на Международната мрежа на защитниците на свободата на информацията. Тя също е учредена в този ден на среща на международни организации за свобода на информацията в нашата столица.  

Нови протести в Румъния
В Румъния днес се провеждат нови протести в големите градове срещу проекта за златодобивната мина в...
САЩ  на ръба на фискалната скала
САЩ отново са на ръба на фискалната скала. Долната камара на Конгреса отхвърли приетия от Сената...
В момента:
Липсващото звено
10:00
Новини
10:05
Вертикален град
11:00
Новини
29 септември
София
В момента
Облачно
13°C
Днес
Разкъсана облачност
Min: 9°C
Max: 21°C
Утре
Дъжд
Min: 12°C
Max: 16°C
29 септември
На този ден през 1960 г. съветският държавен ръководител Никита Хрушчов прекъсва грубо заседание на Общото събрание на ООН със серия от гневни...