26 април

Източник: bg.wikipedia.org

На 26 април 1986 г. Четвърти реактор на атомната електрическа централа в Чернобил, Украйна, експлодира и се запалва, като причинява най-голямата ядрена авария в света. Аварията в АЕЦ Фукушима I от 2011 г. и Чернобилската авария от 1986 г. са двете бедствия от ниво 7 по Международната скала за ядрени събития.

Аварията в съветската Чернобилска атомна електроцентрала предизвиква облак от радиоактивни отпадъци, който преминава над части от СССР, Източна Европа и Скандинавия. Обширни райони в Украйна, Беларус и Русия са замърсени. Около 200 хил. души са евакуирани от родните си места. Близо 60% от радиоактивните отпадъци падат на територията на Беларус.

Инцидентът забавя развитието на съветската ядрена енергетика и поставя въпроса за нейната безопасност. След рападането на СССР, Русия, Украйна и Беларус понасят значителни разходи за обеззаразяване и здравеопазване, вследствие на най-голямата ядрена авария в света. След ядреното бедствие в конструкцията на реакторите от този вид се внасят редица промени, които довеждат до така нареченото второ поколение реактори РБМК. При тях е невъзможно да се достигне положителен коефициент на реакцията, което означава, че няма как да се повторят процесите, довели до аварията в Чернобил.

На 26 април през 1999 г. хиляди компютри по света са поразени от компютърния вирус Чернобил.

Русия почита 26 април като Ден в памет на жертвите на радиация, аварии и катастрофи.

От 2001 г. пък по инициатива на ООН 26 април се отбелязва като Световен ден на авторското право.

Банкя не си дава баните на концесия
За втори път община Банкя подлага на обществено обсъждане идеята за отдаване на концесия на...
Станишев пред 10 хил румънци: Само ПЕС може да гарантира справедливост
"Радвам се да бъда днес тук на откриването на вашата кампания и да видя всички вас, толкова много...
02:05
03:05
Океанско приключение
04:00
Пътуване със CNN
27 април
На 27 април през 2006 г. в Ню Йорк започва строителството на нов Световен търговски център - Freedom Tower (Кула на свободата). Небостъргачът е...