25 април

Източник: Wikimedia Commons

 

 

На 25 април 1962 г. в Бургас се ражда поетесата Петя Дубарова. Родителите й са учители, огромна роля в изграждането на твореца в нея изиграва нейната майка. Петя Дубарова започва да пише съвсем малка. Първите й творби са публикувани във вестниците "Септемврийче" и "Народна младеж" и списанията "Младеж" и "Родна реч".

Стиховете на младата поетеса се белязани от стремежа към по-добър, по-чист, по-искрен свят, свят на доброта, щастие и усмивки. Те са уникални със своята изразност – едновременно простичка, но силно емоционално натоварена. Впечатляващи са сравненията, които ползва.

Ученичка в Английската гимназия в Бургас, Петя многократно споделя, че обожава английския език и на него посвещава много от времето си.

На 3 декември 1979 г., няколко месеца преди да навърши 18 години, Петя Дубарова се самоубива в дома си със сънотворни хапчета. До себе си оставя бележка:

"Измамена
Младост
Прошка
Сън
Спомен
Зад стените на голямата къща
ТАЙНА".

Единствената й стихосбирка – "Аз и морето" – е издадена посмъртно, през 1980 г. Няколко години по-късно от печат излиза книгата "Най-синьото вълшебство", в която е събрано цялото й творчество, писмата й и личният й дневник.

По стихове на Петя Дубарова са песните "Звезди от мойта нощ" на Ваня Костова, "Пролет" на Петя Буюклиева, "Доброта" на Росица Кирилова, "Нощ над града" на "Домино"...

На днешния ден през 1719 г. за първи път е публикуван романът на Даниел Дефо "Робинзон Крузо".

През 1792 г. пък Франция въвежда гилотината като средство за изпълнение на смъртно наказание.

Заслужава да се отбележи и фактът, че на 25 април 2007 г. президентът на Русия Борис Елцин беше погбен с църковно опело. Това прекъсна дълъг период на траурни церемонии без участието на свещеник. Последната такава е през далечната 1894 г., когато умира император Александър III.

 

Хиляди бомби цъкат в центъра на София
Зачестяват случаите на намерени снаряди и гранати от Втората световна война по тавани и мазета на...
Гладиаторско зрелище в КЪРТИЦАТА 2
В събота вечер, на живо от Арената, предстои най-мащабната битка в "КЪРТИЦАТА 2: Разтърсване"...
В момента:
Океанско приключение
14:30
Невероятните прояви на смелост
15:30
Невероятните прояви на смелост
26 април
София
В момента
Разкъсана облачност
14°C
Днес
Краткотраен дъжд
Min: 10°C
Max: 16°C
Утре
Дъжд
Min: 9°C
Max: 14°C
26 април
На 26 април 1986 г. Четвърти реактор на атомната електрическа централа в Чернобил, Украйна, експлодира и се запалва, като причинява най-голямата...