23 септември

22 септември

Днес се навършват 105 години от обявяването на Независимостта на България. Тя е провъзгласена с Манифест на 22 септември 1908 г. (5 октомври нов стил) в църквата "Св. Четиридесет мъченици" в старопрестолния град Велико Търново.

Берлинският договор от 1878 г. определя Княжество България като васално на Османската империя, което затормозява стопанското развитие на страната и ограничава възможностите й в международните отношения. Мирните споразумения задължават българското княжество да се съобразява с режима на капитулациите, наложени от Великите сили на Османската империя, който налага преференциален внос на европейските промишлени стоки и обрича развитието на българското вътрешно производство.

Затова след постигането на Съединението на Източна Румелия с Княжество България, усилията на българския политически елит се насочват към обявяване на независимост.

Благоприятни условия за това настъпват през септември 1908 г. Тогава вниманието на Великите сили е насочено към френско-германския спор за Мароко, а Австро-Унгария се готви да анексира Босна и Херцеговина. В същото време в Истанбул младотурците извършват преврат, а по жп-линията Одрин-Белово избухва стачка. Правителството на Александър Малинов използва момента и конфискува жп-линията.

В нощта срещу 22 септември министър-председателят на България посреща българския княз на яхтата "Хан Крум" край Русе. Оттам цялото българско правителство и Фердинанд I поемат към Търново, където трябва да обявят Независимостта на България.

Царският влак, в който пътуват държавниците обаче, прави почивка по маршрута си на гара Две Могили. Там Александър Малинов написва текста на Манифеста и под него подписите си поставят българският княз и министрите от кабинета. Днес на гара Две Могили има историческа плоча, която разказва за тази паметна нощ.

Независимостта на България е обявена тържествено на 22 септември 1908 в църквата "Св. Четиридесет мъченици" в Търново със специален Манифест, а княз Фердинанд I приема титлата цар на българите.

Умуват как да спрат гратисчиите
Контрольори и пътници без билет се сбиха вчера на автобусна спирка на ул. "Оборище" в столицата....
ЕК: Имате проблем с бежанците
Официално Европейската комисия (ЕК) призна, че в България, Гърция и Кипър има извънредна ситуация...
В момента:
Новини
19:05
По-близо до истината: Космос. Съзнание. Бог
19:30
Въпрос на гледна точка
20:00
Новини
23 септември
София
В момента
Облачно
17°C
Днес
Разкъсана облачност
Min: 7°C
Max: 20°C
Утре
Облачно
Min: 9°C
Max: 21°C
23 септември
На този ден през 2002 г. излиза първата публична версия на браузъра Mozilla Firefox ("Phoenix 0.1").Той е с отворен код и е създаден от доброволни...