22 януари

21 януари

На днешния ден папа Юлий II издава нареждане да се създаде армията на Ватикана. Необходимостта от нея е продиктувана от непрестанните войни, които води, и като цяло войнствената му натура.

Изборът му пада на швейцарските войници неслучайно. По това време те служат в много европейски дворове и са известни като надеждни и предани воини.

В исторически план те имат възможност да докажат това. Швейцарците спасяват с цената на своя живот папа Климент VII по време на опустошаването на Рим от войските на императора на Свещената римска империя Карл V. На 6 май 1527 г. загиват 147 гвардейци и в тяхна памет този ден е обявен за празник на Швейцарската гвардия. Тогава новопостъпилите полагат своята клетва.

Днес армията на Ватикана наброява 108 души.

Изискванията към тях са сериозни – да са швейцарски граждани, задължително католици, да са завършили поне средно образование и задължително да са отбили 4-месечната военна служба в родината си. Възрастта им е от 19 до 30 години. Те трябва да са високи поне 174 см и да не са семейни. Позволено им е да се оженят едва след като са прослужили поне три години и са получили специално разрешение за това.

Официалният език на гвардията е немският. Традиционните цветове на униформата им са жълтото и синьото, с червени пера на шлемовете.

При официални случаи гвардейците носят дълги алебарди, а офицерите – рапири. Модерното оръжие на Швейцарската гвардия е пистолет "Зигзауер".

Минималният срок на службата във Ватикана е две години. Заплатата е около 1000 евро месечно.

Вики Бекъм чуква 40
Модната икона Виктория Бекъм планира грандиозно парти по случай 40-ия си рожден ден през април,...
Зимна буря пак скова САЩ
Нова снежна буря вилня в американския Североизток и в средните части на американското атлантическо...
22 януари
София
В момента
Облачно
4°C
Днес
Разкъсана облачност
Min: 1°C
Max: 8°C
Утре
Облачно
Min: -2°C
Max: 9°C
22 януари
На 22 януари 1903 г. САЩ и Колумбия подписват договор за изграждането на Панамския канал. Панамският канал е изкуствено прокопан канал, който пресича...