22 октомври

21 октомври

На 21 октомври 1833 г. е роден Алфред Нобел. Той е шведски химик, инженер и предприемач, изобретил динамита. Завещава огромното си състояние за учредяването на Нобеловите награди.

Алфред Нобел притежава много добър усет за бизнес - до смъртта си той има 93 фабрики за динамит в няколко страни.

Колкото повече нараства успехът му, обаче, толкова по-мъчителна ставала борбата с алтруизма му. Нобел е меланхоличен, недоволен от живота човек, който сам си създава много проблеми. Никога не се жени и няма успех сред жените

В завещанието на Нобел е отбелязано, че за наградите няма значение националността. Или както казва "ще я получи този, който най-много я заслужава, независимо дали е скандинавец или не".

Основаването на Нобеловите награди е през 1895 г. когато Алфред Нобел написва завещанието си оставяйки голяма част за него. От 1901 г. наградата се присъжда на мъже и жени за отлични постижения във физиката, химията, медицината, литературата и награда за мир. От 1969 г. се дава такава и за икономика.

Нобел открива, че когато нитроглицеринът е включен в гъсти инертни вещества, той става по-безопасен и по-удобен за обработка, тази смес е патентована като динамит през 1867 г. Нобел демонстрира неговия експлозив за първи път тази година в Редхил, Съри, Англия.

На този ден през 1994 г. Северна Корея и САЩ подписват споразумение, което изисква от Северна Корея да спре разработката на ядрени оръжия и да позволи инспекции.

На същата дата през 1912 г. В битка при Кърджали българите нанасят поражение на османците и присъединяват трайно Кърджали с Източните Родопи към Царство България.

С всеки следващ мач Григор става все по-уверен
С всеки изминал мач Григор става все по-уверен и все по-гладен за победа, коментира баща му Митко...
Продължава борбата с огнения ад край Сидни
Продължава борбата с огнения ад в Австралия. Пожарникарите са се готвят за очакваното влошаване на...
В момента:
Новини
12:00
Новини
12:10
Граждански контрол
22 октомври
София
В момента
Облачно
9°C
Днес
Слънчево
Min: 6°C
Max: 24°C
Утре
Слънчево
Min: 8°C
Max: 22°C
22 октомври
На 22 октомври 1906 г. е положен първият камък на сградата на Варненския аквариум. Той е създаден по идея и с подкрепата на цар Фердинанд. Царят се...