21 март

Източник: БГНЕС

На днешния ден през 1963 г. затворът Алкатрас хлопва врати, след като близо 60 години е "подслонявал" едни от най-опасните престъпници в САЩ. Въпреки че това е едно от най-строго охраняваните места в САЩ, той се намира съвсем близо до цивилизования свят – на остров в залива на Сан Франциско, на 2,4 км от самия град.

Алкатрас, наричан на жаргон "Скалата", първоначално е бил предвиден за морски фар. Всички сгради и съоръжения на него са били изградени с тази цел. После обаче предназначението му е променено и дълго време служи за военна база. Това обаче се оказва икономически неизгодно и през 1907 г. правителството на САЩ решава той да се превърне в затвор – първоначално военен, а след това федерален.

Скалата не е случайно избрано име от обитателите му. От затвора има няколко опита за бягство, но нито един потвърден успешен. На тях е посветен филмът с Клинт Истууд "Бягство от Алкатрас".

На острова затвор за четири години пребивава и Ал Капоне, но е преместен, тъй като здравословното му състояние се влошава.

През ноември 1969 г., след като затворът вече е затворен, островът е окупиран за близо две години от протестиращи индианци като част от националния индиански активизъм. През 1972 г. с мрачната му история окончателно е приключено и Алкатрас става място за почивка и разходка. През 1976 г. влиза в националния регистър на историческите места в САЩ, а през 1986 г. получава статут на национален исторически паметник на САЩ.

Днес островът е музей и е отворен за посещения и обиколки.

На 21 март 1988 г. самолет "Боинг 747" на американската компания "Пан Ам", извършващ полет 103 по линията Лондон - Ню Йорк, се взривява във въздуха над шотландското градче Локърби. Загиват всички на борда - 243 пасажери и 16 души екипаж, както и 11 жители на Локърби.

Първоначалното разследване се насочва към Народния фронт за освобождение на Палестина като отговорен за терористичния акт. Оказва се обаче, че зад него стои Либия. През 2001 г. за атентата над Локърби на доживотен затвор е осъден Абделбасет Али Мохамед Ал Меграхи. През 2009 г. той беше освободен по "хуманни причини" и се върна в Либия, след като лекари го диагностицираха с рак в термален стадий и казаха, че му остават не повече от няколко месеца живот. Меграхи почина след три години.

"Сините ангели" отново са във въздуха
Асовете на висшия пилотаж от групата "Сините ангели" летят отново заедно. Те взеха участие във...
85 ранени при сблъсъци в Мадрид
Над 85 души, 50 от които полицаи, са пострадали при сблъсъци в испанската столица. Насилието...
В момента:
Топ Гиър САЩ
10:35
Холивуд Експрес
23 март
София
В момента
Облачно
8°C
Днес
Облачно
Min: 4°C
Max: 21°C
Утре
Облачно
Min: 6°C
Max: 21°C
23 март
23 март е Световен ден на метеорологията. Отбелязва се от 1961 г. Денят е избран, за да почете влизането в сила през 1950 г. на Конвенцията за...