21 ноември

20 ноември

На 20 ноември 1959 г. Общата асамблея на ООН приема Декларация за правата на детето. Текстът е кратък, състои се от само 10 точки, но е основополагащ за мисленето на децата като личности с всички произтичащи от това задължения на възрастните към тях.

В нея е изрично постановено, че правата на децата не завидят от цвета на кожата, религията, езика, расата, пола, националния и социалния произход, имуществения статус, нито към каквото и да било друго условие "касаещ самото дете или неговото семейство".

В Декларацията, наред с останалите основополагащи права в социален аспект, е подчертано, че за нормалното си развитие децата имат нужда от любов и разбиране. Те са защитени от всички форми на пренебрежение, жестокост и експлоатация.

По повод приемането на Декларацията 20 ноември е обявен за Световен ден на децата. В по-голямата част от света обаче предпочитат да го отбелязват на 1 юни, учреден като ден за защита на децата още през 1925 г.   

Наши баби пробиват с плетки в САЩ
Когато пенсията е ниска, а ръцете сръчни – има изход, казват инициативни възрастни жени,...
Най-после измислиха летяща кола
Край на досадното чакане по летищата. Това се закани да направи чешкия дизайнер Стефан Клейн. Той е...
21 ноември
София
В момента
Облачно
7°C
Днес
Разкъсана облачност
Min: 5°C
Max: 13°C
Утре
Разкъсана облачност
Min: 7°C
Max: 13°C
21 ноември
На 21 ноември 2002 г. България получава покана от НАТО да се присъедини като страна член на Алианса. Разговорите с България са осъществени в 2 кръга,...