19 март

Източник: БГНЕС

На днешния ден през 1958 г. в Страсбург е открито първото заседание на Европейския парламент. Това е единствената институция на Европейския съюз, чиито членове се избират с пряко гласуване в страните членки и единствената, която представлява пряко интересите на европейските граждани. Депутатите обаче са там не за да защитават националните интереси на държавите, от които са изпратени, а за да защитават общите интереси на всички европейски граждани. Затова и са групирани по политически, а не по национален признак.

Европейският парламент е законодателният орган на ЕС. Той се състои от 754 депутати с петгодишен мандат. Интересното при него е, че изборите във всички държави членки трябва да се проведат в рамките на една фиксирана седмица, в която отделните държави могат да изберат ден, съобразен с националната традиция за провеждане на избори. Резултатите обаче не се обявяват преди гласуването да приключи и в последната държава, за да не се повлияе върху избирателите в останалите страни членки.

На изборите тази година ще бъдат избрани 751 депутати, които ще представляват близо 504 млн. избиратели.

Дейността на Европейския парламент е разделена между Брюксел и Страсбург. Пленарните сесии и гласуванията се провеждат всеки месец в сградата в Страсбург, но същинската работа протича в Брюксел. Ежемесечното местене и организацията на работата на две места струва около 200 млн. евро годишно, което неведнъж е пораждало основателния въпрос не може ли цялата работа на Европарламента да се осъществява на едно място. Решение на казуса до този момент няма.

На 19 март 1474 г. във Венеция е приет закон, чиято цел е да защитава изобретенията. Смята се, че това е първият в света закон, защитаващ авторското право.

На днешния ден, но през 1953 г. за първи път по телевизията е излъчена церемонията по връчването на наградите на Американската филмова академия "Оскар".

През 1990 г. в Отава се провежда първият света шампионат по хокей за жени.

Най-нещастните италианци живеят във Венеция
Най-романтичният град на Италия, магнит за туристите от целия свят - Венеция, се оказва и...
Ще влязат ли багерите в Карадере
Строителство на ваканционен комплекс в защитена зона Карадере близо до Варна няма да има, ако...
20 март
София
В момента
Слънчево
15°C
Днес
Разкъсана облачност
Min: 5°C
Max: 16°C
Утре
Слънчево
Min: 2°C
Max: 17°C
20 март
Днес посрещаме астрономическата пролет. Тя ще настъпи точно в 18:57 ч. българско време. Това е и денят на пролетното равноденствие, когато денят и...