1 февруари

18 януари

Днес Българската православна църква почита паметта на свети Атанасий Велики.

Светецът е роден през 295 г. На 23-годишна възраст е ръкоположен за дякон и участва в Никейския Вселенски събор. Пет години по-късно се сдобива с епископски сан. Като архиепископ на град Александрия Атанасий участва активно в борбата срещу арианската ерес в християнството. Умира на 2 май 373 г.

В народните вярвания Атанасий се свързва със снеговете и ледовете. Той се счита за техен властител, а от Атанасов ден нататък се смята, че зимата започва да си отива. Облечен с копринена риза, той отива в планината на своя бял кон и се провиква: "Иди си, зимо, идвай, лято!" Ето защо празникът е известен като "Среди зима".

Атанасовден и Антоновден (17 януари) са и патронни празници на ковачи, железари, ножари и налбанти. Днешният ден се посвещава на ритуали за умилостивяване на чумата, шарката и синята пъпка (антракс). За прогонване на шарките се пекат питки, които се надупчват с вилица, за да не се "надупчат" децата от шарка. На този ден жените не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не разсърдят болестите.

На Атанасовден в Тракия се заколва черно пиле или кокошка, което се приготвя с ориз и се раздава на съседи и близки против болести. Перата на птицата се пазят, защото се вярва, че притежават лечебна сила. В някои райони на страната моми и ергени излизат на поляните, връзват люлки, пеят, играят хора.

Днес имен ден празнуват Атанас, Атанаска, Наско, Живко, Живка.

Премиерът не е доволен от НАП и митниците
Премиерът Пламен Орешарски заяви в радиоинтервю, че не е доволен от работата на НАП и митниците....
Станишев очаква Първанов да регистрира партия
Снемането на политическото доверие е по-тежка морална оценка от констатиране прекратяване на...
1 февруари
София
В момента
Облачно
0°C
Днес
Разкъсана облачност
Min: -4°C
Max: 0°C
Утре
Разкъсана облачност
Min: -4°C
Max: 0°C

Анкета

Трябва ли да има задължително гласуване на изборите
66.7%
32.3%
1%
гласувай
1 февруари
На 1 февруари Българската православна църква отбелязва Свети Трифон, известен още и като Трифоновден. Празникът е включен към цикъл от три...