18 април

Източник: wikipedia.org

На 18 април 1850 г. в Габрово се полагат основите на новата училищна сграда – Априловската гимназия. Тя е основана като първото светско училище в България през 1835 г. и без прекъсване обучава ученици до днес. Сградата е обявена за паметник на културата през 1979 г.

Училището е смятано за едно от най-елитните средни учебни заведения в страната. Днес то носи името на своя основател – Васил Априлов, който първи въвежда взаимноучителната метода вместо килийното обучение. Това го прави първото българско светско училище. То се съгражда и поддържа чрез създадения от Васил Априлов дарителски фонд, в който се включват Николай Палаузов и много други габровци.

През годините възпитаници на училището са били лауреати на престижни национални и международни ученически състезания. Въпреки че няма публикувани официални статистики, гимназията заявява, че 95% от абитуриентите й продължават образованието си във висши училища.

От началото на 90-те години училището е организатор на Априловите дни на културата, които се провеждат ежегодно през втората половина на май. Те включват ученически семинари, театрални представления, концерти, литературни четения. Традиционно дните на културата приключват с изпращането на абитуриентския випуск.

Капитанът на ферибота се спасил първи
Арестуваният капитан на потъналия пътнически ферибот край Южна Корея е бил сред първите, които са...
Украйна поиска великденско примирие
Киев призовава за примирие по Великден в Източна Украйна. Украинският министър на външните работи...
20 април
София
В момента
Облачно
7°C
Днес
Краткотраен дъжд
Min: 4°C
Max: 17°C
Утре
Разкъсана облачност
Min: 6°C
Max: 20°C
20 април
Датата 20 април завинаги ще остане в паметта на България с подвига на Христо Проданов, който става първият наш алпинист, покорил Покрива на света...