17 март

Източник: БГНЕС

На 17 март 1959 г. Тензин Гятсо, 14-ия Далай Лама, напуска Тибет и отпътува за Индия. 10 години по-рано комунистическата власт в Китай отхвърля независимостта на Тибет и изпраща военни да освободят населението от "робството на теокрацията". Тогава 15-годишен, Гятсо оглавява правителството на Тибет и се опитва да разреши кризата по мирен начин. След като обаче усилията му не дават резултат, заминава за Индия, където намира убежище и установява тибетско правителство в изгнание.

Извън родината си, Далай Лама не прекратява усилията за връщането на тибетската автономия. През 1979 г. Дън Сяопин обаче заявява, че могат да преговарят по всичко, но не и по независимостта на Тибет.

Позицията на империята е, че следващият Далай Лама ще се роди в Китай и ще бъде избран от Китай. Гятсо обаче е категоричен, че "той едва ли ще се роди в Китай, ако ситуацията не се промени, а ще се роди в свободна страна, за да може да продължи делото си за благото на Тибет, будизма и човечеството".

През март 2011 г. той обяви решението си да излезе от политическото ръководство на правителството на Тибет в изгнание, но да остане духовен водач.

"Още от 1960 г. постоянно повтарям, че на тибетците им трябва водач, избран от самите тях, на когото бих могъл да предам властта. Сега явно е дошло времето за това", заяви тогава.

На днешния ден през 1845 г. в Англия е патентован ластикът.

През 1931 г. в Невада е легализиран хазартът. За да се спасят от Голямата депресия, през 1931 г. жителите на американския щат извоюват получаването на разрешение за легална хазартна дейност в Лас Вегас.

Всички тези събития безспорно са значими, но за футболния ден датата 17 март остава в историята със знаменитата победа на ЦСКА над тогавашния европейски клубен шампион Ливърпул през 1982 г. Пред пълните трибуни на "Васил Левски" армейците на Аспарух Никодимов елиминират английския колос, воден от легендарния Боб Пейсли в четвъртфиналите от турнира за КЕШ. Първата среща на "Анфийлд" е спечелена от Ливърпул с 1:0 с попадение на Рони Уилън. В София обаче българските шампиони се понасят към успеха и с два митични гола на Стойчо Младенов, вторият е в продълженията, и елиминират действащия европейски първенец. Това е трети подобен случай в историята след триумфите над Аякс и Нотингам. Нито един друг български клуб не може да се похвали с такива успехи.

Днес се навършват 32 години от великата победа на ЦСКА над тогавашния европейски клубен шампион Ливърпул. Пред пълните трибуни на "Васил Левски" армейците на Аспарух Никодимов елиминират английския колос, воден от легендарния Боб Пейсли в четвъртфиналите от турнира за КЕШ. Първата среща на "Анфийлд" е спечелена от Ливърпул с 1:0 с попадение на Рони Уилън. В София обаче българските шампиони се понасят към успеха и с два митични гола на Стойчо Младенов, вторият е в продълженията, елиминират действащия европейски първенец. Това е трети подобен случай в историята след триумфите над Аякс и Нотингам. Нито един друг български клуб не може да се похвали с такива успехи.

Прочети повече на: http://www.sportal.bg/news.php?news=477951
Кражби по тролейбусната мрежа във Велико Търново
След кражбите на проводници от електропреносната мрежа във Велико Търново посегнаха и на...
Усвояването на европари – бизнес в Габрово
Днешният водач на листата на ГЕРБ за евродепутат Томислав Дончев придоби популярност като бивш...
19 март
София
В момента
Разкъсана облачност
6°C
Днес
Разкъсана облачност
Min: 5°C
Max: 21°C
Утре
Слънчево
Min: 3°C
Max: 17°C
19 март
На днешния ден през 1958 г. в Страсбург е открито първото заседание на Европейския парламент. Това е единствената институция на Европейския съюз,...