17 септември

16 септември

На този ден през 1875 г. избухва Старозагорското въстание, ръководено от Стефан Стамболов.

Старозагорското въстание е неуспешен опит за масово въоръжено въстание на българите в Османската империя, организирано от Българския революционен централен комитет (БРЦК) в Букурещ. На 12 август 1875 г. БРЦК взима решение за подготовка на всенародно въстание, като за център се избира Стара Загора.

В уречения ден 16 септември обаче се събира твърде малък брой четници и въстанието се проваля. Въстаниците от Стара Загора не дават нито един изстрел в сражение. Над 800 души от селата около Стара Загора участват в образуваните шест големи селски чети. Повечето от тях се разпръсват, когато става ясен неуспехът на въстанието.

Въпреки малкия обхват на Старозагорското въстание, то дава явен знак, че на дневен ред в българското общество е подготовката на мащабна освободителна акция, която по-късно ще привлече вниманието на Великите сили, каквото е Априлското въстание.

Ефектът от въстанието е силно негативен – организаторите му са или арестувани, или са принудени да се укрият и емигрират. Стресната, турската власт започва масови арести и на практика разбива революционната мрежа в района, което по-късно се отразява и на въстанието през следващата 1876 г.

12 убити при стрелба в САЩ
Най-малко 12 души са загинали при стрелбата във военноморския комплекс Нейви Ярд във Вашингтон, а...
1257 кг канабис бяха иззети в Петрич
1257 кг канабис са открити и иззети от полицейски служители на РУП-Петрич. Преди няколко дни те...
В момента:
Galileo
05:35
Пътуване със CNN
06:00
Въпрос на гледна точка
06:30
Новини
17 септември
София
В момента
Разкъсана облачност
15°C
Днес
Облачно
Min: 10°C
Max: 23°C
Утре
Облачно
Min: 10°C
Max: 24°C
17 септември
На 17 септември Православната църква почита паметта на света София и дъщерите й Вяра, Надежда и Любов.Според преданията София, чието име значи...