16 март

Източник: Wikimedia Commons

Днешният ден отново връща спомена за ужасите на Виетнамската война. На 16 март 1968 г. в селцата Ми Лай и Ми Кхе американски войници убиват между 347 и 504 души, повечето от които жени и деца.

Първоначалният мотив за атаката е, че търсят бойци на Народния фронт за освобождение на Виетнам. Заповедта е да се изгорят къщите, да се избие добитъкът, да се разрушат хамбарите и кладенците, да се убият всички северновиетнамски бойци и заподозрените за съучастие. Оказва се обаче, че в селцата има само цивилни, предимно жени и децата. Бойците или са се укрили в подземни скривалища, или са при жените си.

С първите цивилни жертви обаче падат и задръжките на американските военни. Буквално започва стрелба на месо, гавра с телата, нечовешко насилие, масови изнасилвания на виетнамски жени. Следващите два дни преминават в заличаване на следите.

Край на клането слага мичман първи ранг Хю Томпсън – пилот на хеликоптер от военновъздушното разузнаване, който докладва за огромен брой мъртви или умиращи цивилни. Томпсън приземява хеликоптера си и успява да помогне на малка група жени и деца, останали жив в една канавка. Ужасен е не само от това, което вижда, но и от отношението на останалите военни в селото, които с категоричност заявяват, че биха помогнали на живите с граната.

САЩ и светът научават за зверството в Ми Лай няколко месеца по-късно. 21-годишен войник изпраща писмо до главнокомандващия американските сили във Виетнам, в което обвинява армията в жестоко отношение към местното население. Писмото му е пренебрегнато. То обаче е последвано от друго, от друг войник, който описва подробно клането в Ми Лай и то не на кого да е, а на президента Никсън, на Щатския департамента, на Пентагона и на няколко членове на Конгреса.

Първите обвинения са повдигнати през септември 1969 г. Те са за предумишлено убийство и са срещу 26 офицери и войници. Няколко месеца в медиите в САЩ излизат и кадри от клането в Ми Лай. В крайна сметка обаче си стига само до една присъда – първоначално доживотна, но след това намалена на четири години и един месец затвор с аргумента, че са изпълнявани заповеди.

На днешният ден през 1995 г. в Мисисипи е ратифицирана 13-ата поправка от американската конституция, която забранява робството. Това е последният щат, който одобрява поправката, влязла в сила официално през 1865 г.

На 16 март 1978 г. Италианският премиер Алдо Моро е отвлечен от лявата терористична групировка "Червените бригади". Те предлагат да го заменят срещу осъдени и затворени терористи, но официалната позиция на Италия е, че няма да преговаря и държавата не трябва да се огъва. Тялото на Моро е намерено на 9 май в изоставена кола в Рим.

Гаджето на Мик Джагър се самоуби
Приятелката на Мик Джагър, американската модна дизайнерка Лорън Скот беше намерена мъртва в...
Задържаха кмета на Тетевен
Служители на ДАНС са арестували кмета на община Тетевен - Милен Милев и заместниците му, съобщи...
18 март
София
В момента
Облачно
11°C
Днес
Слънчево
Min: 6°C
Max: 20°C
Утре
Разкъсана облачност
Min: 4°C
Max: 21°C
18 март
Точно преди 10 г. България става член на НАТО. Северноатлантическият договор е ратифициран с 226 гласа за и само 4 против от депутатите в 39-ото...