15 октомври

14 октомври

На 14 октомври 1926 г. излиза първото издание на книжката "Мечо Пух" от английския писател Алън Милн. Това е една от най-популярните книги за деца (въпреки че авторът ѝ казва за нея, че е предназначена не толкова за деца, колкото за детето във всеки възрастен).

Изданието е първото от поредицата истории за плюшеното мече Мечо Пух, Кристофър Робин и техните приятели от Голямата гора. Книгата постига бърз успех както в Европа, така и в САЩ.

Продажбите ѝ надскачат всички рекорди в рамките на две години след първата ѝ поява. Приема се еднакво добре от деца и възрастни, преведена е на повече от 25 езика.

През 1996 г. WaterStone’s –- водеща издателска фирма в Англия, поставя книгата на 17-то място сред стоте най-четени книги на ХХ век.

Следващата книга от поредицата на Милн е "Вече сме на шест години" - сборник с детски стихове с илюстрации на героите от "Мечо Пух", а година по-късно излиза "Къщичката в къта на Пух".


На този ден през 1964 г. Мартин Лутър Кинг получава Нобелова награда за мир.

На същия ден през 1964 г. Леонид Брежнев става генерален секретар на ЦК на КПСС и ръководител на СССР, след като на пленум е свален предшественика му Никита Хрушчов.

На същата дата през 1981 г. Хосни Мубарак е избран за президент на Египет, една седмица след като Ануар Садат е убит при покушение.

Намалиха наполовина гаранцията на Манчев
Софийският градски съд е изменил мярката за неотклонение на шефа на "Риск Инженеринг" Богомил...
Сгащиха могъщ сомалийски пират
Белгийските служби за сигурност са организирали капан, за да заловят преди дни двама сомалийски...
В момента:
Новини
12:10
Граждански контрол
13:00
Новини
13:30
Липсващото звено
15 октомври
София
В момента
Облачно
14°C
Днес
Краткотраен дъжд
Min: 12°C
Max: 20°C
Утре
Дъжд
Min: 11°C
Max: 17°C
15 октомври
На днешния ден през 1917 г. край Париж е екзекутирана най-известната шпионка в света Мата Хари. Истинското й  име е Маргарета Гертруде Зеле и в...