14 март

Източник: Thinkstock/Guliver Photos

На 14 март 1958 г. Асоциацията на звукозаписните компании в САЩ учредява наградата "Грами". Първата церемония по награждаване на победителите е проведена на 4 май 1959 г. за постиженията на музикантите през 1958 г.

Наградите "Грами", наричани още "Грамофончетата", са най-престижните
отличия в света на музиката. Считат се за музикалния еквивалент на наградите "Еми" за телевизия и "Оскар" за кино. Присъждат се от Националната академия за звукозапис (National Academy of Recording Arts and Sciences - NARAS) на САЩ за изключителни постижения в музикалната индустрия. Победителите се определят чрез гласуване, а не по популярност.

Ежегодната церемония по награждаване на изпълнителните се провежда през февруари, а крайната дата за участие е 1 октомври предходната година, затова повечето музиканти се стремят да издадат албумите си преди тази дата. На церемонията по връчване на наградите "Грами" участват най-известните изпълнители, а обявяването на победителите в някои от най-популярните категории се излъчва пряко по телевизията и привлича много публика.

Отново на 14 март, но през 1983 г.
Джон Бон Джоуви, Ричи Самбора и Алек Джон Съч сформират рок групата Bon Jovi.

През 2000 г.
Стивън Кинг става първият писател, публикувал свое произведение в интернет.

Кола блъсна мъж на "Орлов мост"
Мъж беше блъснат от автомобил на бул. "Цариградско шосе" малко след 20:30 ч. Колата е отнесла...
"Lord of the Dance" с невиждано шоу в "Арена Армеец"
"Lord of the Dance" гостува в столичната зала "Арена Армеец" тази вечер. Прочутата трупа се завърна...
15 март
София
В момента
Разкъсана облачност
13°C
Днес
Слънчево
Min: 1°C
Max: 19°C
Утре
Разкъсана облачност
Min: 4°C
Max: 14°C
15 март
На този ден през 1999 г. започва да функционира Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Основната й задача е да осъществява и администрира...