14 октомври

13 октомври

На 13 октомври 1792 г. във Вашингтон е направена първата копка на строежа на Белия дом. Това е официалната резиденция на президента на САЩ.

Сегашното название на сградата е дадено през 1901 г. от президента Теодор Рузвелт, а преди това тя е наричана Президентски дворец, Президентска къща или Седалище на изпълнителната власт.

Лично президентът Джордж Вашингтон заедно с градския архитект Пиер Л'Енфант избира мястото, върху което да бъде построен Президентският дворец. Обявеният конкурс за проект е спечелен от Джеймс Хобън. Сградата започва да се изгражда през 1792 г., а официално е предадена за използване през 1800 г.

Първият президент, който я използва като своя резиденция е Джон Адамс. От тогава досега всяка президентска двойка извършва някакви промени в интериора на сградата, тъй като Белият дом е не само административна сграда, но и частен дом на президента и неговото семейство. Това е също така единствената резиденция на президент в света, която е отворена за публични посещения.

Вътрешното разпределение на Белия дом е преустроено по времето на президента Хари Труман и в момента непроменени са само външните му стени. Шестетажната сграда има 132 стаи и 32 бани, 412 врати, 147 прозореца, 4 стълбищни клетки и 3 асансьора. Има условия за развлечение като тенис корт, басейн, киносалон, спортни уреди и др. Тази сграда е една от най-популярните туристически забележителности в САЩ.

В Белия дом се провеждат заседанията на правителството на САЩ, той е работно място за щаба на президента.

На същата дата през 1884 г. Международно се приема, че нулевият меридиан минава над Гринуич (Великобритания).

На този ден през 1983 г. космическата совалка "Чалънджър" се приземява успешно със седем астронавти на борда - най-многобройния екипаж в историята на космическите полети.

На тази дата през1999 г. във Франция са разрешени със закон еднополовите бракове.

Гледат вота на недоверие в сряда
Вотът на недоверие ще се обсъжда в сряда и ще се гласува в  четвъртък. Това съобщи...
Тръгна делото за взривовете край Петолъчката
Ямболският окръжен съд даде ход на делото за взривовете край Петолъчката. Заседанието започна при...
В момента:
Още нещо
12:00
Новини
12:10
Граждански контрол
13:00
Новини
14 октомври
София
В момента
Облачно
13°C
Днес
Разкъсана облачност
Min: 12°C
Max: 24°C
Утре
Краткотраен дъжд
Min: 12°C
Max: 23°C
14 октомври
На 14 октомври 1926 г. излиза първото издание на книжката "Мечо Пух" от английския писател Алън Милн. Това е една от най-популярните книги за деца...