11 октомври

10 октомври

10 октомври е световен ден срещу смъртното наказание. Тази толкова дебатирана форма на наказание за извършени престъпления днес се прилага в 58 държави по света, сред които и четирите с най-многобройно население – Китай, Индия, САЩ и Индонезия. През 2008 г. те отхвърлиха препоръчителната резолюция на Общото събрание на ООН за мораториум върху прилагането му.

Смъртното наказание е прилагано в почти всяко общество в един или друг период от историята му, а формите му са истинска демонстрация на жестокото въображение на човешкото същество.

В повечето случаи е прилагано само за определени престъпления – убийство, шпионаж, държавна измяна. Във военното право на смърт са съдени за неподчинение, дезертьорство, участие в метеж, малодушие! В Китай наказват с най-тежкото наказание за корупция и търговия с хора, а в някои ислямски държави – за богохулство.

В България смъртното наказание беше отменено на 10 декември 1998 г.

На днешния ден през 1977 г. е открита Националната гимназия за древни езици и култури, по-известна като Класическата гимназия. Тя има статут на лицей към Софийския университет "Св. Климент Охридски".

През 2001 г. на 10 октомври тогавашният американски президент Джордж Буш-младши обяви списъка с 22-мата най-опасни терористи в света и обяви по 25 млн. долара награда за информация, която би послужила за залавянето на всеки от тях.  

Сирийски бунтовници убили 190 цивилни
Сирийски бунтовници са убили 190 цивилни по време на офанзивата в населените с алауити села в...
Днес обявяват нобелиста за мир
Днес ще бъде обявен носителят на Нобеловата награда за мир за 2013 г. За фаворити са смятани...
В момента:
Още нещо
12:00
Новини
12:10
Граждански контрол
13:00
Новини
11 октомври
София
В момента
Разкъсана облачност
11°C
Днес
Разкъсана облачност
Min: 8°C
Max: 21°C
Утре
Слънчево
Min: 8°C
Max: 24°C
11 октомври
На 11 октомври 1928 г. е роден Енио Мориконе. Имено му е емблема за неподражаема филмова музика. И макар да го свързват повече с уестърни, едва 30 от...