2 януари

1 януари

Днес еврото празнува своя 14-и рожден ден. Единната европейска валута се появи официално на 1 януари 1999 г., заменяйки своя евро предшественик екюто.

Тогава валутните курсове на 11-те държави, приели новата парична единица (Австрия, Белгия, Германия, Ирландия, Испания, Италия, Люксембург, Холандия, Португалия, Финландия, Франция) , беше фиксиран към еврото е националните валути се превърнаха в негови подразделения. Всички банкови операции започнаха да се извършват в евро. През 2001 г. Гърция се присъедини към еврозоната и стана 12-ата държава, която ползва единната валута. 

Еврото влезе в масова употреба на 1 януари 2002 г. С това беше прекратено официално използването на националните валути на 12-те.

През 2006 г. с него беше заменена националната валута на Словения, а през следващите няколко години и на Кипър, Малта, Словакия и Естония.

Всички евромонети имат една обща и една национална страна. Лицевата е еднаква за всички страни от еврозоната и представлява стойността на монетата на фона на картата на Европа. Обратната страна е специфична и обикновено представлява стилизирано изображение на някакъв национален символ или значима личност. Въпреки тази разлика монетите са законно платежно средство във всички държави от еврозоната, независимо коя страна ги емитира.

Евробанкнотите са еднакви във всички страни и не се отличават с национални символи. Интересното при тях е, че различните номинали отразяват различен период от историята на европейската архитектура – Античност, Средновековие, Ренесанс, Барок до съвременната архитектура.

На лицевата им страна има изображения на врата или прозорец, които символизират духа на сътрудничество и отваряне на Европа към света. На обратната е изобразен мост — символ на връзките между хората в Съюза, както и с останалия свят.

България успя да извоюва изписването евро, а не еуро. То се появи на банкнотите от серия "Европа", пуснати в обращение през май 2013 г. Това е първият път, когато кирилицата се използва на банкнотите и е своеобразен начин да се почете присъединяването на страната ни на 1 януари 2007 г.

Палестинският посланик в Чехия загина след взрив
Палестинският посланик в Чехия Джамал Ал Джамал почина от рани след взрив в къщата си. Пражката...
Бебето на 2014 г. ще е момиче
След известно прекъсване, тази година се възражда традицията за "Бебе на годината". На 5 януари ще...
2 януари
София
В момента
Облачно
1°C
Днес
Мъгла
Min: -2°C
Max: 6°C
Утре
Облачно
Min: -3°C
Max: 8°C
2 януари
На този ден през 1959 г. от космодрума Байконур СССР изстрелва първия в света изкуствен спътник на Луната. Съветската космическа сонда "Луна 1"...