Всяка събота, 13:30 - 14:30

Дайте втори шанс на старите мебели

Рейтинг:
0 0
Художници превръщат непотребни вещи в произведения на изкуството

Има ли втори шанс за старите и непотребни мебели, и възможно ли е, вместо да ги изхвърлим на бунището, да ги превърнем в изкуство – отговорът на този въпрос е категорично да.

Репортерът на "Градът" Живка Зехирова посети арт работилница, в която от непотребните вещи Мария, Иво и Петър сътворяват истински произведения на изкуството.

Тримата са съученици, а през 2010 г. ги събира общата страст да вдъхват нов живот на стари предмети. Категорични са, че двигател на цялото начинание е единствената дама в групата – Мария.

Тя дълги години работи в кино индустрията като художник-костюми. Когато творческото й вдъхновение се изчерпва, решава да се занимава с т.нар. ъпсайкъл и така започва да вдъхва живот на стари мебели.

В работилницата си младите хора използват само рециклирани материали. Казват, че влагат във всяко свое произведение много любов и старание, затова всеки предмет е уникален.

За този вид изкуство в България трудно се намира пазар. Ценители не липсват, просто повечето от тях не могат да си ги позволят и така вещите заминават основно за чужбина, където се продават по-лесно.

Тримата художници обаче казват, че тяхното изкуство вече набира популярност и у нас. Те призовават хората да се замислят, преди да изхвърлят непотребните вещи от дома си, защото всеки заслужава втори шанс. Това важи дори и за мебелите!

добави коментар