понеделник - петък, 19:30 - 20:00

Непознатите траки

Рейтинг:
32 1
Това е първият индоевропейски народ на Балканите

Траките са древен и непознат народ - те оставят много ярка диря не само в българската култура, а и на всичките балкански народи.

"Част от римските и гръцките градове лежат върху основите на тракийски селища или крепости", казва тракологът проф. Иван Маразов.

"Не е вярно, че тракийската култура е по-примитивна от римската или елинската. Тракийската култура е аристократична - тя е ориентирана към много тясна прослойка", добавя проф. Маразов.

Тракийците са се славели със своята армия, която е можела да наброявала до 150 хил. воини, което е огромен брой за античните времена.

Друг любопитен факт е, че траките са били известни със своя разкош. Те са обичали много украшенията и дори са били подигравани от гърците за тази си своя слабост.

Но, каквото и да си говорим - факт е, че те са били първият индоевропейски народ на Блаканите. За това свидетелества и откритото преди няколко години съкровище край с. Дъбене, което датира от третото хилядолетие преди Христа.

Чуйте какво още каза известният траколог проф. Иван Маразов в студиото на предаването "Въпрос на гледна точка" по NEWS7.

Димитър
Димитър
Това беше една чудесна разходка из културата и философията на траките.Бих се радвал да продължите да правите предавания и по тази тема :)
преглед на всички коментари (1)
Най-четени
В момента:
Виното на Новия свят
15:00
15:15
Дневниците на Южния Тихи океан
15:30
Виното на Новия свят
16:00