понеделник - петък, 17:00 - 19:00

Още за домашното обучение

Рейтинг:
9 0

Въпросът "за" или "против" домашното образование беше поставен отново в предаването NEWSROOM. Гости по темата бяха Явор Ганчев от Националната мрежа на родителите и директорът на 119-о СОУ в София Диян Стаматов.

Според Ганчев България е единствената страна, която държи монопола над дипломите. Във Великобритания и САЩ много семейства предпочитат да обучават децата си у дома. След това те имат възможност да продължат в университети, тъй като висшите училища там приемат студенти, получили сертификати за образователна степен по различни начини.

В България около 400 деца завършват средното си образование у дома. Според нашите закони те са без дипломи и не могат да бъдат приети в държавните ВУЗ-ове. Единственият им шанс е чужбина.

Тези деца растат щастливи, тъй като имат повече свободно време, не са ангажирани прекалено дълго на едно място и имат много приятели, заяви Ганчев. Родителите им предпочитат този начин, тъй като не са уверени в качеството, което дават общинските училища, а от друга страна се притесняват, че детето може да попадне в лоша социално среда.

Най-четени