понеделник - петък, 09:00 - 12:00

Държавата не помага на децата с увреждания

Рейтинг:
2 1
Разказ на майка на дете със специални нужди от Добрич

След като от началото на годината увеличиха парите на майките с 30 лв. месечно, родителка на близнаци от Добрич не само не получава по-голяма сума, а напротив. Сумата, която се превежда за единия й син, който е с увреждания, е дори по-малка от преди. Така, вместо да е поощрена от държавата, младата жена продължава сама да се справя с трудностите в отглеждането на детето си със специални нужди.

За другото си дете Мирослава Димитрова получава 75 лв. като детски надбавки. Тя е разочарована, защото като родител на дете с увреждане има нужда от много средства. Признава, че не може да разчита на помощта на държавата, която буквално е абдикирала от ангажимента си към семейства на деца със специални нужди.

Майката разказва, че не само за рехабилитацията са нужни пари, но и за помощните средства, които са необходими, за да може Дамян да се подобри и вече да не е в групата на децата с увреждания. Детето има реален шанс да тръгне на училище, заедно с "нормалните" му връстници и Мирослава се надява, че ако това стане, средствата, с които разполага, ще са й достатъчни.

Мирослава е член на сдружението на родители на деца с увреждания "Свети Мина" в Добрич. Разказва, че част от помощните средства, които има в момента, са им дадени от други родители от сдружението. Други пък са си ги измайсторили сами – стол, в който Дамян може да стои изправен, или шведска стена, пригодена от детска кошара.

Дамян има нужда от постоянна рехабилитация. Държавата обаче му отпуска само 10 дни в месеца, за останалото време майка му бърка в собствения си джоб.

Абсурдите са част от живота на майките на деца с увреждания. Никой не подготвя тези жени какво се случва и какво ги очаква. Единствено любовта към децата им им помага да се справят със трудностите. Утехата на Мирослава е, че, въпреки уврежданията, синът й е със съхранени интелектуални способности и наесен ще тръгне заедно с брат си на училище.

добави коментар