понеделник - петък, 19:30 - 20:00

Гетите и Орион

Рейтинг:
30 0

Учените отдавна са разкрили, че 12-те могили върху платото в археологическия резерват Сборяново повтарят разположението на звездите от съзвездието Орион. Според проф. Диана Гергова племето на гетите, останките на чиято култура намираме днес в района на свещарската гробница, са вярвали, че душата на човек е неразривно свързана с Космоса.

Всичко в могилите на гетите показва, че за тях няма смърт. Всичко е движение напред и това не е базирано на някакво суеверие, а на изключително високо знание какво се случва с човека след смъртта. Вярата в безсмъртието на душата е била обоснована на нивото на актуалните за времето им познания, каза проф. Гергова при второто си гостуване във "Въпрос на гледна точка" по NEWS7.

Именно заради вярването, че душата се слива с Космоса и позновайки хармонията на Космоса, царският некропол в Свещари е проектиран като групи могили, които отговарят на отделни съзвездия. Интересно е, че при тях се наблюдават разлики в начина на трупополагане, разкри тя.

Внимание заслужава е идно от последните открития в Свещари – зъб, обвит със златна коронка. Подобно нещо археолозите намират за първи път по тракийските земи и това показва, че в IV-III в. пр. Хр. по тракийските земи е имало медицина и зъболечение.

Гетите са народ, който е бил устремен към познанието и познанието е било цел за поддържане на високо интелектуално ниво, обобщи проф. Гергова.

добави коментар